Det er mange som opplever at man legger ut masse infromasjon om seg selv på internett, og oppdager senere at, for eksempel, noen har tatt den informasjonen sammen med et bilde du har lagt ut av deg selv, og deretter opprettet en ny bruker med samme informasjon, navn og bilde. Dette er en av mange “svindler” man kan bli utsatt på for nett. Jeg har sett mange eksempel på flere typer svindler på nett via nyhetssider eller nyhetssendinger på fjernsynet.

Selv har jeg ikke blitt utsatt for noen typer for svindel, hatt min identitet stjelt eller noe lignende. For jeg er ganske bevisst på at nettet kan være en farlig plass, spesielt for de som ikke vet hva de kan, skal gjøre, eller for de som vet hva som er trygt å ikke. Dette blir også kalt “nettvett” av de fleste.

For øyeblikket føler jeg meg trygg og sikker på nettet. Jeg er forsiktig med hva slags informasjon jeg legger ut om meg selv, og andre for den slags skyld. Ting som er for personlige holder jeg meg for meg selv, og jeg legger heller ikke ut “upassende” bilder på nettet som raskt kan bli misbrukt. Dagbladet er ett av mange nettaviser som har tar for seg slike saker som “upassende”-bilder som blir stjelt av andre.

På grunn av økende kriminalitet, stjeling av indentitet, hacking og andre ting, så har de fleste land begynt å overvåke netthistorikken til folk for å forsøke å få en stopper for den massive misbruken av nettet, eller hvert fall senke den. Dette er ett av Norges forsøk på å få mer oversikt over det som skjer i og med selve nettverket og datalagringen.  Med DLD kan man spore opp navn, nummer, addresse, brukernavn, e-post, IP-addresse og alt annen til den som ringer, sender meldinger eller rett og slett tar kontakt med noen via telefon, internett eller lignende.

Opprettet Facebook gruppe for de som vil stoppe DLD

Opprettet Facebook gruppe for de som vil stoppe DLD

Dette synes jeg blir litt for mye, men jeg skjønner jo samtidig hvorfor de gjør dette. De vil ha mer oversikt slik at de enklere kan ta hackere, overgreps-menn, svindlere og slike ting lettere og fortere enn det er i dag. Men jeg som sagt synes dette går over grensen. De går rett inn i det privatlivet som vi har og burde få ha rett på som bruker av internett, og som inbyggere i Norge. Jeg kommer rett og slett ikke til å føle meg noe særlig tryggere, verken på nettet eller noen steder om, eller når dette blir innført. Jeg vil rett og slett føle meg overvåket 24/7 og jeg ville ikke kunne føle at jeg kan snakke med noen om hva som helst, og heller ikke uttale meg som jeg vil og kan blant venner og andre på nett.

Advertisements